Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2020

Ιστορία Α΄ Γυμνασίου (16) - Η συμμαχία της Δήλου


Χάρτης της Δηλιακής Συμμαχίας πριν από την έναρξη του Πελοποννησιακού Πολέμου το 431 π.Χ. (πηγή: Βικιπαίδεια)

 
Η συμμαχία της Δήλου

 
Δείτε σε αυτόν τον σύνδεσμο έναν πολύ χρήσιμο διαδραστικό χάρτη, όπου εμφανίζονται οι πόλεις-κράτη που ανήκαν στη Δηλιακή συμμαχία, η σφαίρα επιρροής Αθηναίων και Σπαρτιατών καθώς και άλλες σχετικές πληροφορίες.

 
Βασικά σημεία 


1. Η Συμμαχία της Δήλου (478 π.Χ.) 
(α) ποιος ο εμπνευστής και ποιος ο σκοπός της; 
Πρωτοβουλία για την ίδρυση της Συμμαχίας πήρε ο Αθηναίος Αριστείδης. Στόχος της ήταν η απόκρουση μιας πιθανής περσικής εισβολής. 

(β) ποιες πόλεις συμμετείχαν; 
Οι πόλεις των νησιών του Αιγαίου και των παραλίων της Μικράς Ασίας (δες τον χάρτη στην αρχή της ανάρτησης, καθώς και την διαδραστική εφαρμογή στον προτεινόμενο σύνδεσμο που βρίσκεται παραπάνω). Έδρα ήταν η Δήλος. 

(γ) πώς λειτουργούσε η Συμμαχία; 
- μία φορά τον χρόνο γινόταν συνέδριο. Όλα τα μέλη είχαν μία ψήφο. 
- όλα τα μέλη κατέβαλλαν εισφορά σε πλοία και άνδρες ή, αν δεν μπορούσαν, σε χρήμα (φόρος). Η συγκέντρωση και διαχείριση των χρημάτων γινόταν από τους «Ελληνοταμίες», δέκα Αθηναίους. 
- ο φόρος καθορίστηκε δίκαια από τον Αριστείδη, που γι’ αυτό πήρε το προσωνύμιο «ο Δίκαιος». 
 

Όστρακο που φέρει το όνομα του δίκαιου Αριστείδη (πηγή: Βικιπαίδεια)

 
2. Κίμων 
Ποιες οι κυριότερες εξελίξεις στη συμμαχία όσο κυριαρχεί ο Κίμων; 
(α) οι στόχοι του: να διευρύνει τη Δηλιακή Συμμαχία, να συνεχίσει τον πόλεμο με τους Πέρσες και να έχει φιλικές σχέσεις με τη Σπάρτη. 
(β) νικά τους Πέρσες στον Ευρυμέδοντα (467 π.Χ.) 
(γ) οι Αθηναίοι συμπεριφέρονται αλαζονικά. Κάποιοι σύμμαχοι κάνουν εξεγέρσεις και ο Κίμων τις καταπνίγει βίαια. 


Χρονογραμμή που περιλαμβάνει τα σπουδαιότερα γεγονότα της Πεντηκονταετίας, δηλαδή των 50 χρόνων που μεσολάβησαν από το τέλος των Μηδικών μέχρι το ξέσπασμα του Πελοποννησιακού πολέμου [πηγή: Αρχαία Ιστορία, σελ.88 (Εκπαίδευση Μουσουλμανοπαίδων)]


3. Περικλής 
Οι κυριότερες εξελίξεις στη Συμμαχία όσο κυριαρχεί ο Περικλής; 
(α) μεταφέρεται το ταμείο στην Ακρόπολη της Αθήνας και οι σύμμαχοι δε συνεδριάζουν πια. Η συμμαχία έχει μεταβληθεί σε ηγεμονία των Αθηναίων. [πιο αναλυτικές πληροφορίες για τις κινήσεις των Αθηναίων που μετέβαλλαν σταδιακά τη συμμαχία σε αθηναϊκή ηγεμονία μπορείτε να δείτε σε αυτήν την εφαρμογή του Φωτόδεντρου] 
(β) η ειρήνη του Καλλία (449 π.Χ.): υπογράφεται από τους Πέρσες και τους Αθηναίους και τερματίζει τους ελληνοπερσικούς πολέμους. Οι Πέρσες υποχρεώνονται να αναγνωρίσουν την αυτονομία των ελληνικών πόλεων.


Δεν υπάρχουν σχόλια: