Δευτέρα 2 Μαρτίου 2020

Νεοελληνική Γλώσσα Γ΄ Γυμνασίου (6) - Ενότητα 6η: Οικουμενικές αξίες - Εθελοντισμός



Στο παραπάνω σύντομο βίντεο θα γνωρίσετε μία από τις γνωστότερες ανθρωπιστικές οργανώσεις, τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, που δραστηριοποιούνται σε παγκόσμιο επίπεδο. Περισσότερα στον επίσημο δικτυακό τους τόπο.

❧ 

Τι είναι ο Εθελοντισμός;

Η έννοια του εθελοντισμού συνδέεται με την αλληλεγγύη και την ανιδιοτελή προσφορά. Ο εθελοντισμός εκφράζεται με πολλούς τρόπους, ο καθένας από αυτούς με τη δική του φυσιογνωμία και μέθοδο δράσης. Κοινό χαρακτηριστικό όμως όλων είναι η συνδρομή τους στην προάσπιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων. 

Στη σύγχρονη εποχή ο εθελοντισμός έχει καθιερωθεί ως ο θεσμός εκείνος που συμβάλλει στην αντιμετώπιση των κοινωνικών, οικονομικών και περιβαλλοντικών προβλημάτων και καλείται να αναπληρώσει τα κενά που δημιουργεί η αδυναμία του κράτους και οι μηχανισμοί της αγοράς. 

Ο εθελοντισμός δεν είναι απλά ένας όρος, είναι στάση ζωής και δρα εποικοδομητικά στο κοινωνικό στερέωμα, καθώς αφορά όλους, ανεξάρτητα από κοινωνικές και οικονομικές διακρίσεις· προάγει την ενεργή συμμετοχή των πολιτών στην προάσπιση των θεμελιωδών τους δικαιωμάτων και ενδυναμώνει την κοινωνική αλληλεγγύη και συνοχή.


Ποιες είναι οι βασικές αρχές-αξίες του εθελοντισμού;

  • Ο αλτρουισμός, η συμπόνια, η φροντίδα για τον συνάνθρωπο.
  • Η αλληλεγγύη και η διάθεση για ανιδιοτελή προσφορά.
  • Η επιθυμία για ισότητα και κοινωνική δικαιοσύνη. Η διάθεση εξάλειψης της αδικίας, της φτώχειας, της εκμετάλλευσης και των ανισοτήτων.
  • Η ικανότητα συνεργασίας, η ομαδικότητα, η συλλογικότητα.


Τα οφέλη του εθελοντισμού – Ποιοι λόγοι οδηγούν τους ανθρώπους στον εθελοντισμό;

Συνεισφορά - Αλληλεγγύη – Αλτρουισμός
Ο πιο προφανής λόγος που οι άνθρωποι γίνονται εθελοντές είναι το πάθος τους για κάτι που αγαπούν. Οι άνθρωποι που έχουν προσωπική σύνδεση με μία περιοχή δρουν εθελοντικά στην κοινότητά τους, θέλοντας να δημιουργήσουν ένα καλύτερο μέρος τόσο για τους ίδιους, όσο και για τους συντοπίτες τους.

Νέες μοναδικές εμπειρίες – γνώση του κόσμου
Ο εθελοντισμός, και κυρίως η προσφορά στο εξωτερικό, ανοίγει ένα παράθυρο στον κόσμο: οι εθελοντές γνωρίζουν σε βάθος τον τόπο και την κουλτούρα των κατοίκων, κάτι που τους επιτρέπει να θεωρηθούν πραγματικοί ταξιδιώτες, όχι μόνο απλοί τουρίστες/περιηγητές. Μόνο όταν κάποιος δει κατάματα την ακραία φτώχεια, τις σκιές που αφήνει πίσω του ένας πόλεμος, την ανάγκη για επιβίωση, την εξαφάνιση των ειδών, μπορεί εντέλει να κατανοήσει τι σημαίνουν όλα αυτά για τον ίδιο και πόσο μπορούν να επηρεάσουν τον υπόλοιπο κόσμο.

Προσωπικά Οφέλη
Μέσα από τις μοναδικές εμπειρίες που προσφέρει ο εθελοντισμός οι εθελοντές ενισχύουν τις καλές πλευρές του χαρακτήρα τους και διαμορφώνουν ένα καλύτερο πρόσωπο. Οι εθελοντές, χάρη στις εμπειρίες που αποκομίζουν, γίνονται άνθρωποι καλλιεργημένοι, ανεξάρτητοι, θαρραλέοι, ανοιχτόμυαλοι και τολμηροί.

Φιλίες 
Οι άνθρωποι βρίσκουν συχνά ισόβιες φιλίες μέσω της εθελοντικής εργασίας. Πολλοί είναι αυτοί που επιλέγουν τον εθελοντισμό κυρίως για να αναπτύξουν φιλίες αντιμετωπίζοντας έτσι  τη μοναξιά των καιρών μας.

Εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας
Αν μη τι άλλο, ο εθελοντισμός στο εξωτερικό συμβάλλει στην ανάπτυξη των γλωσσικών δεξιοτήτων. Ο καλύτερος τρόπος, σχεδόν ο μόνος τρόπος, για να μάθει σε βάθος κανείς μία γλώσσα είναι ουσιαστικά να τη χρησιμοποιεί σε πραγματικές συνθήκες. Όταν δαπανήσει ένα σημαντικό χρονικό διάστημα στο εξωτερικό, όπου θα είναι υποχρεωμένος να μιλά μια ξένη γλώσσα είκοσι τέσσερις ώρες την ημέρα, επτά ημέρες την εβδομάδα, σίγουρα θα εκπλαγεί με το πόσο γρήγορα θα εξοικειωθεί με αυτήν.
Η γνώση μιας ξένης γλώσσας είναι ένα τεράστιο μπόνους στην σημερινή αγορά εργασίας. Η διεθνής επικοινωνία αποκτά όλο και μεγαλύτερη σημασία, λόγω της ταχέως αναπτυσσόμενης παγκόσμιας οικονομίας. Οι εργοδότες δίνουν μεγάλη αξία στην ικανότητα επικοινωνίας, οπότε ένα άτομο που μιλάει τρεις γλώσσες είναι πολύ πιο επιθυμητό από ένα άτομο που μπορεί να μιλά μόνο μία.

Εύρεση Εργασίας
Η εθελοντική εργασία μπορεί συχνά να οδηγήσει σε μια αμειβόμενη εργασία. Οι εθελοντές συχνά έχουν τη δυνατότητα να γίνουν συντονιστές εθελοντών και να προσληφθούν από τις αντίστοιχες οργανώσεις. Ταυτόχρονα,  οι εθελοντές μπορούν να δοκιμάσουν ένα τομέα εργασίας, για να καταλάβουν αν πραγματικά τους ενδιαφέρει, και αν ναι, να αφομοιώσουν στο έπακρο τον τρόπο λειτουργίας και τα μυστικά της συγκεκριμένης εργασίας, αποκτώντας ένα σημαντικό προβάδισμα για τη μελλοντική τους πιθανή επιλογή σε αυτόν τον τομέα εργασίας.

Διασκέδαση 
Θεωρητικά κανείς θα δεχόταν να γίνει εθελοντής, παρ’ όλα τα οφέλη, εάν ο εθελοντισμός περιοριζόταν μόνο σε προσφορά εργασίας χωρίς καμία διασκέδαση. Η εθελοντική εργασία μπορεί να είναι σκληρή, επίπονη, και συχνά απογοητευτική, αλλά είναι επίσης συνήθως πολύ διασκεδαστική και άκρως ικανοποιητική.



Πηγή: Γραφείο Διασύνδεσης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων [το υλικό παρατίθεται με τροποποιήσεις]


Δεν υπάρχουν σχόλια: