Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2019

Επιχειρηματολογία, 4η συνάντηση (12/2/2019): ναρκωτικά

Μπουκάλι φαρμακευτικής ηρωίνης από το 1919

Το θέμα της 4ης συνάντησης ήταν: 

Να αποποινικοποιηθεί η χρήση των ναρκωτικών 

Όπως και στις προηγούμενες αναρτήσεις, για την καλύτερη παρακολούθηση της ανάπτυξης της επιχειρηματολογίας και της αντίκρουσης, τα επιχειρήματα δηλώνονται με αριθμούς μέσα σε αγκύλες [], ενώ η αντίκρουση των επιχειρημάτων δηλώνεται με αριθμούς μέσα σε παρενθέσεις (). 

Ορισμοί: αποποινικοποιώ, χρήση, ναρκωτικά



Λόγος
Αντίλογος

















1ος ομιλητής
Επιχειρήματα
Τα ναρκωτικά πρέπει να κυκλοφορούν ελεύθερα, όπως τα φάρμακα, γιατί:
[1] η ευρύτατη παράνομη πώλησή τους στερεί έσοδα από το κράτος: αν πωλούνται στα καταστήματα (π.χ. φαρμακεία, ιατρεία κλπ.) το κράτος θα εισπράττει φόρο, όπως και για τα άλλα αγαθά.
[2] η δημοσιότητα που θα δοθεί στο θέμα θα οδηγήσει τον κόσμο –και ιδίως τους νέους- να ενημερωθούν πλατύτερα για τα ναρκωτικά και να μάθουν τους σοβαρότατους κινδύνους που παραμονεύουν. Έτσι, θα τα αποφεύγουν.
[3] θα μπορούν να χρησιμοποιούνται για ιατρικούς λόγους.















Εδώ μπορούσε να τεθεί ερώτηση: χρειάζεται η ελεύθερη κυκλοφορία τους, για να μάθει ο κόσμος τους κινδύνους;

Αντίκρουση
(3) γιατί να χρησιμοποιηθούν από τους απλούς πολίτες αυτές οι ουσίες, έστω και για ιατρικούς λόγους; Δεν υπάρχουν άλλα φάρμακα για την ανακούφιση των ασθενών είτε νοσηλεύονται στα νοσοκομεία είτε ακολουθούν κατ’ οίκον αγωγή;

Επιχειρήματα
[1] είναι γνωστό το πρόβλημα του εθισμού. Η υπερβολική ή χρόνια χρήση προκαλεί ακόμα και θάνατο. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την ελεύθερη πώληση ουσιών που έχουν αυτήν την επίδραση: είναι σαν να δολοφονούμε τους πολίτες.
[2] εκτός από τον εθισμό, έχουμε και τις σοβαρότατες επιπλοκές που προκαλούν τα ναρκωτικά στον ανθρώπινο οργανισμό. Αφήνοντάς τα ελεύθερα σκορπίζουμε τις αρρώστιες στην κοινωνία. Ιδίως στους άνδρες προκαλούν προβλήματα στη γονιμότητα κι έτσι έχουμε και κοινωνικές επιπτώσεις, π.χ. υπογεννητικότητα.


























1ος ομιλητής


 ❧
 


Λόγος
Αντίλογος






















2ος ομιλητής
Αντίκρουση
Ο αντίλογος ζήτησε να χρησιμοποιηθούν αντί των γνωστών ναρκωτικών ουσιών άλλα φάρμακα, δεν μας είπε όμως ποια είναι αυτά! Μήπως αυτά τα περίφημα «άλλα φάρμακα» είναι ή περιέχουν ως βασικό συστατικό ναρκωτικές ουσίες;
(2) επίσης, ο αντίλογος αναφέρθηκε στην υπογεννητικότητα: ίσως θα έπρεπε να σκεφτεί ότι το όντως σοβαρό αυτό πρόβλημα τροφοδοτείται περισσότερο από την οικονομική κρίση και όχι από την χρήση ναρκωτικών. Εκεί θα πρέπει να στραφεί η προσοχή μας, όσον αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα.

Επιχειρήματα
[4] η ελεύθερη κυκλοφορία τους θα επιτρέψει στους απλούς πολίτες που υποφέρουν από πόνους κλπ. να τα προμηθεύονται και να τα χρησιμοποιούν για την ανακούφισή τους στο σπίτι (με ιατρική συνταγή φυσικά), αποφεύγοντας ταλαιπωρία στα ιατρεία και στα νοσοκομεία. Άλλωστε, αυτή είναι και η βασική τους χρήση. Γι’  αυτούς τους λόγους χρησιμοποιήθηκαν και σε πολεμικές περιόδους.
[5] όσο απαγορεύεται η πώλησή τους ανεβαίνει και η τιμή τους, γιατί τα κυκλώματα πουλάνε σε όποια τιμή θέλουν και εκμεταλλεύονται τους χρήστες, οδηγώντας τους και στην οικονομική εξαθλίωση. Κανείς επίσημος φορέας δεν ελέγχει την κατάσταση.
[6] σε μια ελεύθερη κοινωνία είναι δικαίωμα των πολιτών να κάνουν χρήση όποιας ουσίας νομίζουν, ακόμα κι αν ξέρουν τις βλαβερές συνέπειες: το ίδιο δεν γίνεται με το τσιγάρο και το αλκοόλ; Σκέφτηκε κανείς να ποινικοποιήσει την χρήση τους; 





























Αντίκρουση
(4) ελεύθερη χρήση των ναρκωτικών από τους πολίτες για ιατρικούς λόγους απλώς δεν χρειάζεται: υπάρχει πλήθος άλλων αναλγητικών και παυσίπονων φάρμακων για την ανακούφιση των ασθενών.

Επιχειρήματα
[3] η ελεύθερη διακίνηση των ναρκωτικών θα πολλαπλασιάσει τους ναρκομανείς, δηλαδή ανθρώπους που συχνά γίνονται βίαιοι και επικίνδυνοι, όταν βρίσκονται υπό την επήρεια ή όταν αναζητούν χρήματα για τη δόση τους. Αυτό εγκυμονεί οικογενειακά και κοινωνικά προβλήματα. Παράλληλα, οι ναρκομανείς είναι ανίκανοι να εργαστούν: είναι αντιπαραγωγικοί και γρήγορα θα χάσουν τη δουλειά τους. Έτσι, οδηγούνται από 2 δρόμους (χρήση και ανεργία) στην εξαθλίωση.

























2ος ομιλητής


 

Λόγος
Αντίλογος









3ος ομιλητής

Επιχειρήματα
Πρέπει να νομιμοποιηθεί η χρήση των ναρκωτικών γιατί:
[1] είναι χρήσιμα από ιατρικής άποψης.
[2] καταπραΰνουν τον πόνο.
[3] ενισχύουν την οικονομία.
[4]  θα γίνει ευρύτερα γνωστή η επίδρασή τους και θα ενισχύσουν την κριτική στάση των νέων απέναντι στις ουσίες αυτές.



Αντίκρουση
(1) τι θα γίνει αν θα πωλούνται από ανθρώπους (π.χ. φαρμακοποιούς ή άλλους καταστηματάρχες) που δεν είναι απολύτως εξοικειωμένοι ή σχετικοί με την πάθηση του κάθε ασθενούς;

Επιχειρήματα
Η διακίνηση και χρήση των ναρκωτικών δεν πρέπει να επιτραπεί, γιατί:
[1] θα αυξηθεί η εγκληματικότητα
[2] θα πολλαπλασιαστούν οι ασθένειες στον πληθυσμό και οι θάνατοι -ιδίως νέων ατόμων.
[3] αφού θα αυξηθεί ο αριθμός των χρηστών, θα αυξηθεί η ενδοοικογενειακή βία.










3ος ομιλητής


Άλλα επιχειρήματα που μπορούσε να αξιοποιήσει η πλευρά του λόγου:

(α) τα ναρκωτικά δεν είναι τόσο βλαβερά, όσο λέγεται: η υπερβολική χρήση προκαλεί οπωσδήποτε προβλήματα, όπως συμβαίνει με το τσιγάρο και το αλκοόλ. Η συνετή χρήση δεν απειλεί τον χρήστη.
(β) το γεγονός ότι είναι παράνομα οδηγεί μερικούς στο συμπέρασμα ότι τα ναρκωτικά είναι κάτι σπουδαίο και ιδιαίτερο: ο απαγορευμένος καρπός που πρέπει να γευτούν, για να νιώσουν δυνατοί, ανεξάρτητοι και ολοκληρωμένοι. Όπως και να το κάνουμε, το παράνομο είναι ελκυστικό, ακόμη κι όταν είναι βλαβερό. Με την αποποινικοποίηση θα καταρριφθεί αυτός ο μύθος.
(γ) θα αποσυμφορηθούν οι φυλακές και θα απαλλαγεί η αστυνομία και το δικαστικό σύστημα από τη δίωξη των απλών χρηστών, που σήμερα πλημμυρίζουν τις φυλακές. Ο προϋπολογισμός επιβαρύνεται· φυσικά, τα εκατομμύρια αυτά θα μπορούσαν να διατεθούν για άλλους πιο ουσιαστικούς σκοπούς.


Δεν υπάρχουν σχόλια: