Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου 2023

Ιστορία Β΄ λυκείου (1) - διδακτέα ύλη, οδηγίες διδασκαλίας και τρόπος εξέτασης (Σεπτέμβριος 2023)

 

πηγή: Φωτόδεντρο, ψηφιακά βιβλία


Ιστορία του Μεσαιωνικού και του Νεότερου Κόσμου 565-1815

Β΄ Γενικού Λυκείου

 

Εξεταστέα ύλη

 

Δείτε την εξεταστέα ύλη για το μάθημα της Ιστορίας στην απόφαση 91771/Δ2/21-08-2023 (ΦΕΚ 5162/Β΄/22-08-2023) του Υπουργείου Παιδείας. [δείτε το ΦΕΚ εδώ]. Διαβάστε οδηγίες για την διδασκαλία του μαθήματος εδώ.

 

Βιβλίο: Ιωάννη Δημητρούκα, Θουκυδίδη Ιωάννου, Κώστα Μπαρούτα, Ιστορία του Μεσαιωνικού και του Νεότερου Κόσμου 565 -1815, ΙΤΥΕ "ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ":

Κεφάλαιο 1. Από το θάνατο του Ιουστινιανού ως την αποκατάσταση των εικόνων και τη συνθήκη του Βερντέν (565-843) [Το εισαγωγικό σημείωμα δεν συμπεριλαμβάνεται στην εξεταστέα ύλη]
2β. Εσωτερική αναδιοργάνωση
2γ. Εξελληνισμός τον κράτους
3. Η εμφάνιση του Ισλάμ
5. Η Εικονομαχία
6β. Στρατιωτικοποίηση και εποικισμοί
7α. Σκλαβηνίες
8β. Οι Καρολίδες και η ακμή της φραγκικής δύναμης
8γ. Το πρόβλημα των δύο αυτοκρατοριών

 

Κεφάλαιο 2. Η εποχή της ακμής: από τον τερματισμό της Εικονομαχίας ως το Σχίσμα των Δύο Εκκλησιών (843-1054) [Το εισαγωγικό σημείωμα δεν συμπεριλαμβάνεται στην εξεταστέα ύλη]
1α. Ο εκχριστιανισμός των Σλάβων
1β. Ο ανταγωνισμός μεταξύ των δύο Εκκλησιών και το Πρώτο Σχίσμα
3. Κοινωνία
4γ. Η νομοθεσία
5α. Η βυζαντινή διπλωματία
5στ. Το Σχίσμα μεταξύ των δύο Εκκλησιών
5ζ. Οι σχέσεις με τις ιταλικές ναυτικές πόλεις
7. Οικονομία και κοινωνία στη Δυτική Ευρώπη. Το σύστημα της φεουδαρχίας

 

Κεφάλαιο 3. Από το Σχίσμα των Δυο Εκκλησιών ως την Άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Σταυροφόρους (1054-1204) [Το εισαγωγικό σημείωμα δεν συμπεριλαμβάνεται στην εξεταστέα ύλη]
5. Οικονομικές μεταβολές στη Δυτική Ευρώπη
7α. Οι αιτίες
7δ. Η Τέταρτη Σταυροφορία
7ε. Η άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Σταυροφόρους

 

Κεφάλαιο 4. Η λατινοκρατία και η παλαιολόγεια εποχή (1204-1453). Ο Ύστερος Μεσαίωνας στη Δύση [Το εισαγωγικό σημείωμα δεν συμπεριλαμβάνεται στην εξεταστέα ύλη]
2. Τα Ελληνικά κράτη: Τραπεζούς, Ήπειρος, Νίκαια
6. Οι Οθωμανοί και η ραγδαία προέλασή τους
7. Η άλωση της Κωνσταντινούπολης
8γ. Η κρίση της φεουδαρχίας

 

Κεφάλαιο 6. Από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης και τις Ανακαλύψεις των Νέων Χωρών ως τη συνθήκη της Βεστφαλίας (1453-1648) [Το εισαγωγικό σημείωμα δεν συμπεριλαμβάνεται στην εξεταστέα ύλη]
2. Αναγέννηση και Ανθρωπισμός.
3γ. Οι Ευρωπαίοι ανακαλύπτουν τον κόσμο
3ε. Η Ευρώπη μετά τις Ανακαλύψεις
4α. Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία σε κρίση
4β. Η Μεταρρύθμιση τον Λουθήρου
4δ. Η Αντιμεταρρύθμιση
4ε. Οι συνέπειες της Μεταρρύθμισης

 

Κεφάλαιο 7. Από τη Συνθήκη της Βεστφαλίας (1648) έως το Συνέδριο της Βιέννης (1815) [Το εισαγωγικό σημείωμα δεν συμπεριλαμβάνεται στην εξεταστέα ύλη]
1. Ο Διαφωτισμός
2β. Οι οικονομικές θεωρίες
3β. Η ρήξη (1774) και ο πόλεμος της Ανεξαρτησίας (1775-1783)
3γ. Η γέννηση ενός νέου κράτους
3δ. Οι συνέπειες
4β. Η έκρηξη της Επανάστασης (1789)
4στ. Η Εποχή του Ναπολέοντα (1799-1815)
4ζ. Ο χαρακτήρας και το έργο της Επανάστασης

 

 

Τρόπος εξέτασης του μαθήματος

Απόφαση 104182/Δ2/29-08-2022 (ΦΕΚ 4678/Β΄/05-09-2022) του Υπουργείου Παιδείας

[βρείτε το ΦΕΚ στην ιστοσελίδα της ΔΔΕ Φλώρινας]

 

Οι μαθητές/-ήτριες στην Β' τάξη Ημερήσιου και Εσπερινού Γενικού Λυκείου εξετάζονται στο μάθημα της Ιστορίας σε τέσσερα (4) θέματα, καθένα από τα οποία βαθμολογείται συνολικά με είκοσι πέντε (25) μονάδες, ως εξής:

Το πρώτο θέμα περιλαμβάνει: α) ερωτήσεις «αντικειμενικού τύπου» (1.α), που βαθμολογούνται με δέκα (10) μονάδες β) εξήγηση, δύο (2) ή τριών (3), ιστορικών όρων/εννοιών (1.β), που βαθμολογείται με δεκαπέντε (15) μονάδες.

Το δεύτερο θέμα περιλαμβάνει δύο ερωτήσεις σύντομης απάντησης, αναπαραγωγής ιστορικών γνώσεων, (2.α.) και (2.β.) και βαθμολογείται με είκοσι πέντε (25) μονάδες.

Το τρίτο και το τέταρτο θέμα περιλαμβάνουν από μία ερώτηση, καθεμία από τις οποίες βαθμολογείται με είκοσι πέντε (25) μονάδες και αναλύεται σε δύο επιμέρους ερωτήσεις (3.α. και 3.β./4.α. και 4.β.), με τις οποίες ελέγχονται η ικανότητα των μαθητών/-τριών στη σύνθεση των ιστορικών γνώσεων και η κριτική προσέγγισή τους.

Στο τρίτο και το τέταρτο θέμα χρησιμοποιούνται ερωτήσεις επεξεργασίας ιστορικού υλικού, το οποίο δίνεται στους/στις μαθητές/-ήτριες φωτοτυπημένο. Το υλικό αυτό προέρχεται από ιστορικές μαρτυρίες-ιστορικές πηγές, αρχαιολογικές μελέτες, έργα τέχνης, φωτογραφίες, στατιστικούς πίνακες, δημοσιογραφικά άρθρα, χάρτες, διαγράμματα και, γενικότερα, από υλικό το οποίο αποτελεί ιστορικό τεκμήριο ή χρησιμοποιείται ως πηγή άντλησης πληροφοριών για την εξαγωγή ιστορικών συμπερασμάτων. Οι μαθητές και οι μαθήτριες καλούνται να αξιολογήσουν και να αξιοποιήσουν το υλικό των ιστορικών μαρτυριών που τους δίνεται για επεξεργασία βάσει δεδομένων κριτηρίων, τα οποία μπορεί να αφορούν σε ανάλυση ή σύνθεση αιτίων ή συνθηκών, αποτίμηση της δράσης προσώπων, αξιολόγηση αποτελεσμάτων, συγκριτική προσέγγιση διαφορετικών απόψεων, καθώς και σε αποτίμηση της εγκυρότητας και αξιοπιστίας επιμέρους πληροφοριών. Οι απαντήσεις πρέπει να συνδυάζουν σε κάθε περίπτωση τις πληροφορίες που προκύπτουν από την κριτική επεξεργασία των ιστορικών μαρτυριών με τις γνώσεις που αποκτήθηκαν κατά τη διδασκαλία του μαθήματος.

Η βαθμολογία κάθε ερώτησης των παραπάνω θεμάτων διαφοροποιείται ανάλογα με τον βαθμό δυσκολίας της. Η βαθμολογία καθορίζεται κατά τη διατύπωση των θεμάτων και ανακοινώνεται γραπτώς στους μαθητές/-ήτριες.

To πρώτο και το τρίτο θέμα λαμβάνονται με κλήρωση από την Τράπεζα Θεμάτων Διαβαθμισμένης Δυσκολίας. Το δεύτερο και το τέταρτο θέμα ορίζονται από τους/τις διδάσκοντες/-ουσες το μάθημα. Προς αποφυγή επικαλύψεων τα θέματα που ορίζονται από τους/τις εκπαιδευτικούς θα πρέπει να επιλέγονται από ενότητες της εξεταστέας ύλης διαφορετικές εκείνων από τις οποίες προέρχονται το 1.β. και το τρίτο θέμα.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: