Η Γερμανία, η Γαλλία, η Ρωσία, η Αυστροουγγαρία και η Μεγάλη Βρετανία προσπαθούν να κρατήσουν το καπάκι στο καζάνι που σιγοβράζει των ιμπεριαλιστικών και εθνικιστικών εντάσεων στα Βαλκάνια για να αποτρέψουν ένα γενικό ευρωπαϊκό πόλεμο. Το κατάφεραν το 1912 και το 1913 αλλά όχι το 1914. [πηγή: Βικιπαίδεια]
Εθνικά Κινήματα στη ΝΑ Ευρώπη
Βασικά σημεία
Ο γεωγραφικός χώρος και τα ιστοριογραφικά στερεότυπα
Τα αρνητικά στερεότυπα για τους λαούς των Βαλκανίων
- Βαλκάνια: Τουρκικής προέλευσης γεωγραφική ονομασία της Χερσονήσου του Αίμου, που στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε για να δηλώσει ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, από την οροσειρά των Καρπαθίων και τις Τρανσυλβανικές 'Άλπεις μέχρι τη Μεσόγειο. [πηγή: σχολικό βιβλίο, σελ.241]
- ο όρος έφτασε να δηλώνει περιοχή αστάθειας και συγκρούσεων.
- οι βαλκανικοί λαοί θεωρείται ότι ρέπουν προς εξάρσεις εθνοφυλετικού χαρακτήρα και ότι είναι διαφορετικοί από τους λαούς της υπόλοιπης Ευρώπης.
§ 2 Εθνικές συγκρούσεις στην Κεντρική και Δυτική Ευρώπη
Φαινόμενα όπως αυτά που σημειώθηκαν στα Βαλκάνια υπήρξαν και στην Κεντρική και Δυτική Ευρώπη από τον 15ο έως τον 17ο αι. Στην Κεντρική Ευρώπη σημειώθηκαν ακόμη και κατά τον 20ό αιώνα.
Εθνικά κινήματα των βαλκανικών λαών
- Εθνικό κίνημα των Ελλήνων: πρότυπο για τους υπόλοιπους βαλκανικούς λαούς.
- Οι λαοί αυτοί αναζήτησαν τις ρίζες τους, έπλασαν το παρελθόν τους και όρισαν την ταυτότητά τους (διαδικασία εθνικής συνειδητοποίησης).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου